Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Tο χρονολόγιο της ελληνικής τηλεόρασης

1958:Προκηρύσσεται διεθνής διαγωνισμός για την εγκατάσταση δικτύου τηλεοπτικών πομπών χωρίς αποτέλεσμα
1959:Στο Καβούρι, στην 128 ΣΕΤΗ, την μονάδα της Αεροπορίας κατασκευάζεται ο πρώτος τηλεοπτικός πομπός εμβέλειας τριών χιλιομέτρων.
3 Σεπτεμβρίου 1960:Εκπέμπει στην Θεσσαλονίκη ο πρώτος τηλεοπτικός σταθμός από τον χώρο της ΔΕΘ. Οι εκπομπές που είναι όλες ζωντανές διαρκούν 22 μέρες και την ευθύνη της εκπομπής του προγράμματος έχει η ΔΕΗ. Στην πρώτη εκπομπή, στις οκτώ το βράδυ, ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκαινίασε την έκθεση. Ο Βασίλης Καζαντζής, ο Αλκης Στέας, ο Γιώργος Οικονομίδης και η Ραλλού Μάνου ήταν οι πρώτοι που βοήθησαν τις εκπομπές του σταθμού.
Εκεί ξεκίνησαν και οι πρώτες προσφερόμενες εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης. Τα τσιγάρα «Ματσάγγου» προσέφεραν το τηλεφωνικό παιχνίδι του Αλκη Στέα, η «Κλινέξ» τα ταλέντα του Γιώργου Οικονομίδη, η «Μιναίδης – Φωτιάδης» τις επιδείξεις των μανεκέν κ.ά
1962:Η ΔΕΗ στο κτιριό της στην οδό Χαλκοκονδύλη εγκαθιστά τον πρώτο τηλεοπτικό σταθμό. Εκπέμπει στο κανάλι 3 των VHF. Οι εκπομπές όμως σταματούν μετά από παρέμβαση του ΕΙΡ.
1963:Η κυβέρνηση αποφασίζει να λετουργήσει τηλεοπτικός σταθμός από το Εθνικό Ιδρυμα Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ).
22 Σεπτεμβρίου 1964:Γίνεται από την Αθήνα η πρώτη διεθνής τηλεοπτική μετάδοση. Ενα συνεργείο της Ιταλικής τηλεόρασης μετέδοσε απ’ ευθείας σ’ όλη την Ευρώπη τους γάμους του τότε βασιλιά Κωνσταντίνου με την Αννα Μαρία. Ο πομπός που έστελνε το σήμα στο δορυφόρο είχε στηθεί στον Λυκαβηττό κι οι λίγοι κάτοικοι της πρωτεύουσας που είχαν τηλεοπτικό δέκτη μπορούσαν να δουν το πρόγραμμα.
1964:Αρχίζει η πειραματική λειτουργία του σταθμού του ΕΙΡ από τους ραδιοθαλάμους του Ζαππείου. Υπεύθυνος είναι το διεθυντικό στέλεχος του ΕΙΡ Μιχάλης Γιαννακάκος.Το πρόγραμμα άρχιζε στις 11 το πρωί και ολοκληρωνόταν στη μία το μεσημέρι.
1965:Αρχίζουν δοκιμαστικές εκπομπές από την ΥΕΝΕΔ από την Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού.
5 Σεπτεμβρίου1965: Αρχίζει τις εκπομπές του το «Κανάλι 3» στη Θεσσαλονίκη. Ηταν το πρώτο ιδιωτικό δίκτυο στην Ελλάδα.
25 Σεπτεμβρίου1965:Η αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Προεδρίας δίνει άδεια τηλεοπτικών εκπομπών στο ΕΙΡ. οι εκπομπές σταμάτησαν τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς.
23 Φεβρουαρίου1966:Αρχίζει το τακτικό πρόγραμμα του ΕΙΡ
27 Φεβρουαρίου 1966:Αρχίζει το τακτικό πρόγραμμα της ΥΕΝΕΔ που τότε λεγόταν ΤΕΔ.
1968:Η ΤΕΔ μετονομάζεται σε ΥΕΝΕΔ (Υπηρεσία Ενημερώσεως Ενόπλων Δυνάμεων).
1969: Η ΥΕΝΕΔ αποκτά τον πρώτο της αναμεταδότη στην Θεσσαλονίκη. Εκεί μεταφέρθηκε ο πρώτος της πομπός που λειτουργούσε στα Τουρκοβούνια. Το εμπορικό της τμήμα με αφορμή την εξέλιξη αυτή αύξησε κατά 25% την τιμή των διαφημίσεων.
1969:Πραγματοποιείται η πρώτη απ’ ευθείας σύνδεση μέσω Γιουροβίζιον. Είναι η προσεδάφιση του διαστημοπλοίου «Απόλλων 12» στη Σελήνη. Στην περιγραφή ήταν ο Ιάσων Μοσχοβίτης.
26 Οκτωβρίου 1969: Πραγματοποιείται η πρώτη επίσημη εξωτερική μετάδοση από τον Πειραματικό Σταθμό του ΕΙΡ. Πρόκεται για τη δοξολογία για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.
1970:Το ΕΙΡ γίνεται ΕΙΡΤ (Εθνικός Ιδρυμα Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως)
12 Οκτωβρίου 1971:Αρχίζει από την ΥΕΝΕΔ η μετάδοση του σήριαλ του Νίκου Φώσκολου «ο άγνωστος πόλεμος». Το σήριαλ το έβλεπαν οι οκτώ στους δέκα τηλεθεατές.
1974:Το ΕΙΡΤ μετονομάζεται σε ΕΡΤ (Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση)
6 Ιανουαρίου 1979:Αρχίζουν οι πρώτες έγχρωμες εκπομπές στο σύστημα SECAM. Εχουν προηγηθεί μεταδόσεις ποδοσφαιρικών αγώνων Το πρώτο έγχρωμο τηλεοπτικό πρόγραμμα είναι το σήριαλ “Εκάτη”
1982:Η ΥΕΝΕΔ μετονομάζεται σε ΕΤ2.
1988:Εμφανίζεται η εταιρεία AGB που μετρά την τηλεθέση των εκπομπών.
20 Νοεμβρίου 1989:Εκπέμπει ο πρώτος ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός. Είναι το Mega Channel. Δείτε το πρώτο σήμα του MEGA http://www.youtube.com/watch?v=wiilBskBoJs&NR=1
Δείτε την έναρξη του πρώτου δελτίου με τη Λιάννα Κανέλη http://www.youtube.com/watch?v=qxJcmA_FW60&feature=related
31 Δεκεμβρίου 1989:Αρχίζει το βράδυ της πρωτοχρονιάς τη λειτουργία του ο ΑΝΤΕΝΝΑ.
1989:Λίγο πριν τις εκλογές αρχίζει η δοκιμαστική λειτουργία του ο SKY.
1997:Η ΕΤ2 γίνεται ΝΕΤ και αποκτά ενημερωτικό προφίλ ενώ η ΕΤ-1 κρατά τον ψυχαγωγικό της χαρακτήρα.
1998:Η Multichoise Hellas ανακοινώνει ότι σκοπεύει να λειτουργήσει ψηφιακή πλατφόρμα παροχής συνδρομητικών υπηρεσιών
Ιανουάριος 2000:Αρχίζει η λειτουργία της πρώτης ψηφιακής πλατφόρμας της «Nova”.
16 Ιανουαρίου 2006: Η ΕΡΤ ξεκινά την μετάδοση επίγειων ψηφιακών προγραμμάτων. Πρόκεται για τα κανάλια ΠΡΙΣΜΑ+ (επίσημη πρεμιέρα 20 Μαρτίου 2006), ΣΙΝΕ+ (επίσημη πρεμιέρα 25 Απριλίου 2006) και ΣΠΟΡ+ (επίσημη πρεμιέρα 29 Μαίου 2006). Το τελευταίο είχε καλύψει τον Φεβρουάριο του 2006 με επιτυχία τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τορίνο

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP