150 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΥΝΤΟΜΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
Μια χρονολογικη αναδρομη στους κυριωτερους σταθμους της τηλεγραφιας στην Ελλαδα και στην Πατρα
1859Στην Ελλάδα η Τηλεγραφία εισήρθε επί πρωθυπουργίας Αθαν. Μιαούλη.
Αρχικά ποντίστηκε υποβρύχιο καλώδιο από τον Πειραιά στην Σύρο ( Το πρώτο σε Ελληνική θάλασσα) και στην συνέχεια στην Χίο για την σύνδεση της χώρας με το εξωτερικό.
Την πόντιση του καλωδίου ανέλαβε η εταιρεία Guta Percha C.O & R.S. Newall για λογαριασμό της Ελληνικής κυβέρνησης με το καλωδιακό πλοίο «ELBA”.
ΚΟΜΜΑΤΙ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΟΥ ΚΑΛΩΔΙΟΥ
Ταυτόχρονα με την πόντιση του υποβρύχιου καλωδίου η ίδια κοινοπραξία άρχισε την κατασκευή εναέριας τηλεγραφικής γραμμής από την Αθήνα προς Κόρινθο – Αίγιο – Πάτρα, συνολικού μήκους 203 χλμ.
Τα πρώτα τηλεγραφικά γραφεία κατασκευάζονται στην Αθήνα, Πειραιά, Σύρο, Αίγιο και Πάτρα (1860).
Στην Ερμούπολη της Σύρου άρχισε να λειτουργεί το πρώτο εκτός Αθηνών τηλεγραφείο, στεγάζεται στην σχολή εμποροπλοιάρχων του νησιού και απασχολεί 15 υπαλλήλους αφού εξυπηρετεί και την κίνηση με το εξωτερικό.
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΡΟΥ
1860Στην Πάτρα το τηλεγραφείο στεγάστηκε αρχικά στην παραλία πίσω από το νέο τελωνείο (Όθωνος Αμαλίας & Μιαούλη) – θέση ΤΣΙΒΔΙ – και πολύ γρήγορα μεταφέρθηκε στο κτήριο της οδού Μεσολογγίου 2 (σήμερα Βότση 2). Από εκεί και για πολλά χρόνια περνούσε όλη η εμπορική και κοινωνική ζωή της πόλης.
ΔΕΞΙΑ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΤΗΛΕΓΡΑΦΕΙΟΥ (ΦΩΤΟ 1910 ΠΕΡΙΠΟΥ)
Τον Ιούνιο στο πολυτεχνικό σχολείο Αθηνών (το 1873 ονομάσθηκε Μετσόβιο) εκπαιδεύτηκαν οι πρώτοι Έλληνες χειριστές τηλεγράφου.
1864Οργανώθηκε το τηλεγραφικό εργοστάσιο για την εκπαίδευση των σπουδαστών στην τηλεγραφία στην Πολυτεχνική σχολή Αθηνών.
1866
Η εταιρεία Guta Percha C O & R.S Newell C O μεταβιβάζει το προνόμιο των τηλεγραφικών εργασιών στην εταιρεία ΡΑΛΛΗ - BINNEY
1870Αρχίζουν να ποντίζονται από την Πάτρα υποβρύχια τηλεγραφικά καλώδια για Ζάκυνθο και Κόρινθο.
1876Η Πάτρα συνδέεται τηλεγραφικά με την Κέρκυρα για την αποστολή και λήψη τηλεγραφημάτων εξωτερικού.1881Ιδρύεται μονοτάξια τηλεγραφική σχολή στην Αθήνα.
1884
Ιδρύεται στην Πάτρα τηλεγραφείο της EASTERN TELEGRAPH CO (Αγγλικό τηλεγραφείο) και την οργάνωσή του αναλαμβάνει ο W.C. FOSTER. Το νεοσυσταθέν Αγγλικό τηλεγραφείο συστεγάζεται με το κρατικό αλλά διαχειρίζεται την κίνηση από και προς το εξωτερικό.
Αρχίζει η λειτουργία του υποβρύχιου καλωδίου με την Ζάκυνθο. Το καλώδιο ποντίσθηκε από το πλοίο AGNES για λογαριασμό της AGLO MEDITERRANEAN TELEGRAPH CO.
Αρχίζει η λειτουργία του υποβρύχιου καλωδίου με την Κόρινθο. Το καλώδιο ποντίσθηκε από το πλοίο CHILTEN για λογαριασμό της EASTERN TELEGRAPH CO. Το ίδιο πλοίο πόντισε καλώδια στον ίδιο προορισμό το 1889 και το 1901. Αυτά ήταν και τα τελευταία υποβρύχια τηλεγραφικά καλώδια που τερμάτιζαν στην πόλη μας.
1890Στην Ελλάδα λειτουργού 171 τηλεγραφεία.
1895Η γενική διεύθυνση Τ.Τ. του Υπουργείου εσωτερικών συμπεριλαμβάνει και την τηλεφωνική Υπηρεσία και μετονομάζεται σε Τ.Τ.Τ. ( ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ ,ΤΗΛΕΓΡΑΦΕΙΑ ,ΤΗΛΕΦΩΝΑ )
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΩΝ Τ.Τ.Τ.
1897Στην Ελλάδα λειτουργού 211 τηλεγραφεία.
Καθιερώνεται η συντετμημένη τηλεγραφική διεύθυνση για μεγάλους πελάτες και έτσι Πατρινοί έμποροι σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την νέα ευκολία για την ευκολότερη ταξινόμηση και λήψη των τηλεγραφημάτων τους. Την περίοδο που ακολούθησε πολλά ήταν τα παράπονα για την πλημμελή λειτουργία του τηλεγραφείου ΠΑΤΡΩΝ.
Ο εμπορικός Σύλλογος με πολλές παραστάσεις στην Νομαρχία και επιστολές στην τηλεγραφική Διεύθυνση Αθηνών, απαιτούσε πρόσθετο προσωπικό και περισσότερες ώρες λειτουργίας του τηλεγραφείου για την εξυπηρέτηση του εμπορικού κόσμου και κυρίως των σταφιδεμπόρων που ήταν και ο μοχλός ανάπτυξης της περιοχής.
Τα παράπονα δεν έφεραν μόνιμο αποτέλεσμα και το μόνο που γινόταν ήταν η απόσπαση τηλεγραφητών από τις γύρω περιοχές στο τηλεγραφείο Πατρών.
1903
Ξεχωριστό τηλεγραφικό δίκτυο αρχίζει να λειτουργεί για την αποκλειστική χρήση των σιδηροδρόμων της χώρας. Το δίκτυο ήταν αναπτυγμένο δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές και την πρώτη γραμμή μεταξύ Αθηνών – Πατρών κατασκεύασε η εταιρεία «BATINIOL”1907
Το τηλεγραφείο Πατρών παραμένει στο κτήριο της οδού Μεσολογγίου 2 (Σήμερα Αγγλικό προξενείο – Βότση 2) και αρχίζει ένας αγώνας από τις παραγωγικές τάξεις της πόλης με την υποστήριξη του Δήμου και της Νομαρχίας για την ανέγερση ταχυδρομικού και τηλεγραφικού μεγάρου.
Όλες οι ενέργειες, οι αλλεπάλληλες συσκέψεις και οι επισκέψεις κυβερνητικών παραγόντων από την Αθήνα δεν απέδωσαν ποτέ.1910
Στις 22 Φεβρουαρίου η εφημερίδα «Θεσσαλία» του Βόλου, ήταν η εφημερίδα που έλαβε το πρώτο τηλεγράφημα δια μέσω ασυρμάτου.
Το πρώτον Μαρκόνειον τηλεγράφημα Ελληνικής εφημερίδος , στις 22 Φεβ. 1910: «Η «Θεσσαλία» πρώτη και μόνη εξ’ όλων των Ελληνικών εφημερίδων η έχουσα υπερτελειότητα τόσον εις τας ειδήσεις όσον και εις τα τηλεγραφήματά της χάρις εις το πυκνόν και εκλεκτόν επιτελείον των συντακτών της ηξιώθη χθες να λάβη το πρώτον διά Μαρκονείου διαβιβασθέν τηλεγράφημα. Εξηγούμεθα. ……..Ο υποδιευθυντής μας. Κ. Θ. Φίλιος, τον οποίον εγνώρισαν και εξετίμησν οι αναγνώστες μας εκ των θαυμασίων εκ Κων/ως περιγραφών και επιτροπών, ταξιδεύων εις Αμερικήν, οπόθεν διά της παραστατικής όντως γραφίδος του θα περιγράψει τον βίον και τας εργασίας των εν Αμερική εγκατεστημένων Θεσσαλών συμπατριωτών, μας απέστειλεν εκ του ελληνικού υπερωκεανείου εγκατεστημένου Μαρκονείου Τηλεγράφου το ακόλουθον τηλεγράφημα μέσω του τηλεγραφικού σταθμού Capo Sperone εγκατεστημένου επί νησίδος Σαν Αντίσχο ευρισκομένης νοτιοδυτικά της νήσου Σαρδηνίας». «Θεσσαλίαν» Βόλον «Πατρίς» διασχίζει Τυρηννικόν πέλαγος αισίως, μεταφέρουσα 1.500 μετανάστας .«ΦΙΛΙΟΣ»
1911
Έκαναν την εμφάνισή τους οι τηλεγραφικές σφραγίδες. Η περίμετρός τους ήταν στικτή και έγραφαν το όνομα του τηλεγραφείου. Συνολικά έχουν βρεθεί 181 διαφορετικά αποτυπώματα σφραγίδων σε διαφορετικά τηλεγραφήματα και άλλα ταχυδρομικά αντικείμενα.
Οι σφραγίδες έχουν χρησιμοποιηθεί έως και το 1961 (παράτυπα)
1913Ιστορικό θα μείνει το τηλεγράφημα του φαροφύλακα του φάρου των παξών προς την Υπηρεσία του : Φάρος κατεποντίσθη αύτανδρος, άνδρας ουδείς έπαθε.
Το τηλεγράφημα εστάλη λόγω της κατάρρευσης του φα΄ρου της Λάκκας που κτίσθηκε το 1831 και καταστράφηκε από κατολίσθηση.
1914Ιδρύεται το τμήμα Ηλεκτρολόγων – Τηλεγραφομηχανικών στο Πολυτεχνείο Αθηνών.
Το 1917 το τμήμα αυτό μετονομάσθηκε σε Ηλεκτρολόγων – Μηχανικών.
Εισάγεται στα τηλεγραφεία της χωράς το νέο μηχάνημα HUGHES ,για την ταχύτερη τηλεγραφική ανταπόκριση κυρίως με το εξωτερικό.
1921Το πολλαπλό σύστημα BAUDOT μπαίνει στα κεντρικά τηλεγραφεία της χωράς.
Στέλνονται 5.483.000 τηλεγραφήματα ,αριθμός ρεκόρ
Αποφασίζετε η μεταφορά του Κρατικού και Αγγλικού τηλεγραφείου στο κτήριο (Διατηρητέο σήμερα) της γωνίας Κορίνθου και Αγίου Νικολάου, όπου είχαν εγκατασταθεί και οι ταχυδρομικές Υπηρεσίες καθώς και το ταχυδρομικό ταμιευτήριο.
Το τηλέτυπο αντικαθιστά σταδιακά τον μορσικό τηλέγραφο (μέχρι το 1935 αντικαταστάθηκαν σε όλη τη χώρα). Παρέμειναν ορισμένοι τηλέγραφοι ΜΟΡΣ σε λειτουργία για προσαρμογή του προσωπικού.
1933Εισάγεται στην σχολή τηλεγραφητών Τ.Τ.Τ. ο Χαρίλαος Φλωράκης και συγκροτεί Σύλλογο σπουδαστών των Τ.Τ.Τ. όπου και εκλέγεται Γραμματέας.
Σπουδαστές της σχολής ΤΤΤ -σχολικό έτος 1933 - 1934 Ο Χαρίλαος 19χρονος, τότε , ανάμεσά τους και μέλος της ΟΚΝΕ
1949Ίδρυση του Ο.Τ.Ε.
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΤΟΥ ΟΤΕ
Ανταλλαγή 4.142.000 τηλεγραφημάτων σε όλη τη χώρα
1953
Εκδίδεται άδεια ανέγερσης του κτηρίου ΓΟΥΝΑΡΗ για Υπόγειο - Ισόγειο και Α’΄όροφο (6/3/1953)
1954
Τέλος του 1954 μεταφέρεται στο νέο κτήριο του ΟΤΕ στην ΓΟΥΝΑΡΗ το τηλεγραφείο στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο το χειροκίνητο υπεραστικό κέντρο και οι τεχνικές υπηρεσίες των υπεραστικών εγκαταστάσεων.1955
Συστήνεται η Υπηρεσία TELEX
1957Λειτουργία του κέντρου τηλεφωνούμενων τηλεγραφημάτων.
1960
520 τηλετυπικές συνδέσεις και 167.072 τηλεφωνικές συνδέσεις λειτουργούν σε όλη τη χώρα.
Διακινήθηκαν 4.615.459 τηλεγραφήματα εσωτερικού και 131.651 εξωτερικού
1961Το κτήριο ΓΟΥΝΑΡΗ απέκτησε 2 ακόμα ορόφους1962
Στην Αθήνα λειτουργεί το πρώτο αυτόματο τηλετυπικό κέντρο 600 παροχών.
Εγκαθίσταται στην Πάτρα αυτόματο τηλετυπικό κέντρο 100 παροχών. (2ος όροφος ΓΟΥΝΑΡΗ)
Εγκαθίσταται σωληνωτό ταχυδρομείο στο κτήριο Γούναρη από το ισόγειο στον πρώτο όροφο. ( ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ-ΤΗΛΕΓΡΑΦΕΙΟ-ΧΕΙΡ.ΥΠΕΡ.ΚΕΝΤΡΟ)
1968Διακινήθηκαν 5.814.429 τηλεγραφήματα εσωτερικού και 2.049.016 εξωτερικού
1969Αλλαγή στο λογότυπο του ΟΤΕ
Το πιο αναγνωρίσιμο λογότυπο στην Ελλάδα και στις βαλκανικές χώρες σήμερα.
1973Μεταφορά και εμπλουτισμός του τηλετυπικου κέντρου στον 3ο όροφο Γουναρη.
Συνολικά το κέντρο εξυπηρετεί 200 παροχές.
1977Διακινήθηκαν 4.655.119 τηλεγραφήματα εσωτερικού
1978Διακινήθηκαν 4.441.345 τηλεγραφήματα εσωτερικού
1979Λειτουργεί το διεθνές ηλεκτρονικό τηλετυπικό κέντρο στην Αθήνα
Εγκαθίστανται και λειτουργεί στην Πάτρα το νέο ηλεκτρονικό τηλετυπικό κέντρο NEDIX Ιαπωνικής τεχνολογίας.
Το κέντρο εγκατέστησαν Ιάπωνες και Πατρινοί τεχνικοίΔιακινήθηκαν 4.063.620 τηλεγραφήματα εσωτερικού
1980Διακινήθηκαν 3.249.243 τηλεγραφήματα εσωτερικού
1983Διακινήθηκαν 2.604.965 τηλεγραφήματα εσωτερικού
1986Διακινήθηκαν 2.273.415 τηλεγραφήματα εσωτερικού
Επιδοθήκαν 43.213 τηλεφωνικά τηλεγραφήματα
1998Στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης της τηλεγραφίας ο ΟΤΕ αποφάσισε την κατάργηση της διανομής των τηλεγραφημάτων και την ανάθεση του έργου στα ΕΛ.ΤΑ.
Έτσι από 1 /4/1998 οι εναπομείναντες διανομείς τηλεγραφημάτων ασχολούνται πλέον με άλλο αντικείμενο .
Στην Πατρα οι δυο τελευταίοι διανομείς ήταν ο Λεωνίδας Τρωιζος και Τάσος Σακκατος
2001Το ηλεκτρονικό τηλετυπικό κέντρο Πάτρας σταματά την λειτουργία του και οι συνδρομητές μέσω ψηφιακών τηλεγραφικών φερεσύχνων μετάγονται στην Αθήνα.2006Μόνο 16 γραφεία συλλογής τηλεγραφημάτων λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα
Όλα τα τηλεγραφήματα δρομολογούνται τηλετυπικά στα 16 αυτά σημεία και από εκεί γίνεται η εκτύπωση, φακέλωση και αποστολή στα ΕΛΤΑ για περαιτέρω διανομή και επίδοση.
Αποφασίσθηκε η συλλογή των τηλεγραφημάτων να γίνεται μόνο στο τμήμα τηλεφωνούμενων τηλεγραφημάτων «136»
2006 14 ΙΟΥΝΙΟΥΟριστική κατάργηση του τηλεγραφείου Πάτρας και των υπολοίπων γραφείων.
Η τελευταία υπάλληλος που εργαζόταν στο τηλεγραφείο Πατρών ήταν η Σοφία Σταύρου η οποία συνταξιοδοτήθηκε στα πλαίσια της εθελουσίας.
Παραμένει μόνο το κεντρικό τηλεγραφείο Αθηνών.