Samuel Finley Breese Morse (1791 - 1872)
Γεννήθηκε στο Τσαρλστάουν 27 Απριλίου 1791 και πέθανε τη Νέα Υόρκη 2 Απριλίου 1872, ήταν γιος ιερωμένου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Yale College έδειξε ο Μορς ενδιαφέρον για την τότε νέα τεχνολογία των ηλεκτρικών εφαρμογών. Είχε όμως ιδιαίτερες επιδόσεις στο σχέδιο και τη ζωγραφική, ιδιαίτερα στις μινιατούρες. Μετά το Κολέγιο επιδόθηκε επαγγελματικά στη ζωγραφική και κάποιο διάστημα σπούδασε συμπληρωματικά στο Λονδίνο. Από το 1825 που εγκαταστάθηκε ο Μορς στη Νέα Υόρκη, έγινε επιφανής ζωγράφος της πόλης. Κάποιες χρονιές προσπάθησε να γίνει δήμαρχος της Νέα Υόρκης και βουλευτής της πολιτείας, χωρίς επιτυχία όμως.
Το 1832 επέστρεφε ο Μορς από καλλιτεχνική περιοδεία στην Ευρώπη, όταν στο πλοίο άκουσε συζητήσεις για την ανακάλυψη του ηλεκτρομαγνήτη και για πιθανές τεχνικές εφαρμογές του στην τηλεγραφία. Λόγω της ερασιτεχνικής σχέσης του με το αντικείμενο, υπέθεσε ο ζωγράφος ότι η ιδέα του τηλεγράφου ήταν νέα και, μόλις επέστρεψε στη Νέα Υόρκη, επιδόθηκε σε προσπάθειες για κατασκευή ενός συστήματος ηλεκτρομαγνητικής τηλεμετάδοσης σημάτων. Το 1835 είχε ολοκληρώσει την κατασκευή ενός μοντέλου τηλεγράφου στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, όπου δίδασκε καλλιτεχνικά θέματα. Επειδή ο Μορς δεν διέθετε επαρκή οικονομικά μέσα, χρησιμοποίησε στην κατασκευή ένα παλιό ρολόι και άλλα, φαινομενικά άχρηστα υλικά.
Το 1837 και με τη βοήθεια 2 συνεργατών, πήρε ο Μορς δίπλωμα ετρεσιτεχνίας για τον τηλέγραφό του, ο οποίος δεν μετέδιδε τίποτα παραπάνω από τελείες και παύλες, ένα αλφάβητο που επινόησε ο εφευρέτης ειδικά γι' αυτό το σκοπό. Αυτό ήταν και το πλεονέκτημά του, γιατί άλλοι κατασκευαστές τηλεγράφων στην Αμερική και στην Ευρώπη προσπαθούσαν να μεταδώσουν απευθείας χαρακτήρες του αλφαβήτου. Το 1838 παρουσίασε ο Μορς δημόσια τη συσκευή του, η οποία με κατάλληλο χειρισμό ήταν σε θέση να μεταδώσει μέχρι 10 λέξεις το λεπτό. Τα επόμενα χρόνια παρουσίασε τη συσκευή του σε πολλά σημαντικά πρόσωπα, με στόχο να πετύχει παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα. Συναντούσε όμως σκεπτικισμό, λόγω του νεωτερισμού της εφαρμογής.
Το 1843 πέτυχε ο Μορς, χωρίς βοήθεια άλλων προσώπων, να πάρει ανάθεση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ για την κατασκευή τηλεγραφικής σύνδεσης μεταξύ Βαλτιμόρης και της πρωτεύουσας Ουάσιγκτον. Αυτή η εγκατάσταση ολοκληρώθηκε το 1844 και αποτελεί την πρώτη ενσύρματη τηλεγραφική σύνδεση δύο απομακρυσμένων πόλεων. Έκτοτε υπήρξε ραγδαία εξέλιξη και όλο περισσότερες πόλεις των ΗΠΑ συνδέθηκαν τηλεγραφικά μεταξύ τους, ενώ παράλληλα εγκαταστάθηκε τηλεγραφικό δίκτυο κατά μήκος των γραμμών του σιδηροδρόμου.
Ο Μορς ήταν ένας από τους εφευρέτες, οι οποίοι πλούτισαν με την επινόησή τους. Με τα χρήματα βοήθησε αναξιοπαθούντες συγγενείς και συμπολίτες, ιδιαίτερα δε καλλιτέχνες. Πέθανε σε ηλικία 81 ετών.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου