Έτσι είναι γνωστό το πιο παλιό κτήριο του ΟΤΕ στην πόλη μας που κτίστηκε το 1953 και ήταν το πρώτο ιδιόκτητο του οργανισμού.
Για την ανεύρεση οικοπέδου και τοποθεσίας του νέου αυτού κτηρίου ξέσπασαν διαμάχες μεταξύ ΟΤΕ και των αρχών της πόλης καθώς και με πλήθος πατρινών (όπως φαίνεται από τις εφημερίδες της εποχής οι τοπικές αρχές έδειχναν ανίκανες να διαχειριστούν πράγματα που η επιχείρηση του ΟΤΕ θεωρούσε δεδομένα.....δηλαδή κάτι σαν τις σημερινές αψιμαχίες των άρχων για κάθε νέο ,έστω και ωφέλιμο για την πόλη)
Αρχικά κατασκευάσθηκαν το ισόγειο και ο πρώτος όροφος καθώς και ένα σύγχρονο λειτουργικό υπόγειο.
Το 1954 μεταστεγάστηκαν σε αυτό οι υπάρχουσες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες της πόλης .
Το τηλεγραφείο στο ισόγειο μαζί με το τηλεφωνικό κατάστημα ,στον πρώτο όροφο το χειροκίνητο υπεραστικού κέντρου (με αριθμό κλήσης 15 ) καθώς και μεταλλάκτες πληροφοριών (με αριθμό κλήσης 13 ) και η αναγγελία βλαβών (με αριθμό κλήσης 12 ).
Στον πρώτο όροφο επίσης εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά τριπλά φερέσυχνα (επί εναερίων χάλκινων αγωγών ) εξυπηρετώντας την ζεύξη Πάτρα-Αθήνα και κατ’ επέκταση τις υπόλοιπες πόλεις μέσω Αθηνών, καθώς και δοκιμαστικός μεταλλάκτης υπεραστικών γραμμών . Γρήγορα το νέο τηλεγραφείο-τηλεφωνείο έγινε το επίκεντρο της κοινωνικής ζωής της πόλης αφού στο χώρο λειτουργούσαν και οι θάλαμοι για τηλεφωνικές προσκλήσεις .
Το χειροκίνητο υπεραστικό κέντρο που εμπλουτίστηκε με 20 νέες θέσεις εργασίας τηλεφωνητριών μείωσε κατά πολύ την αναμονή διεκπεραίωσης των τηλεφωνικών προσκλήσεων. Το 1961 προστέθηκαν ο δεύτερος και ο τρίτος όροφος.
Στον δεύτερο όροφο εγκαταστάθηκε το 1965 το αυτόματο υπεραστικό κέντρο ( ΑΥΚ με χαρακτηριστικό αριθμό κλήσης 061 ) και το αυτόματο τηλεγραφικό κέντρο RFT Γερμανίας για 100 συνδρομητές TELEX (Τηλετύπων). Στον τρίτο όροφο αρχικά λειτούργησε η λέσχη προσωπικού ΟΤΕ που σύντομα έδωσε την θέση της στον σταθμό Ασυρμάτου και στα Φερεσυχνικά συστήματα.
Στην ταράτσα του κτηρίου δέσποζε μέχρι το 1990 μια κεραία 8 μέτρων για τις ανάγκες του ασύρματου σταθμού. Στο ισόγει του κτηρίου σήμερα (και θα παραμείνει ),στεγάζεται το εμπορικό κατάστημα ΟΤΕSHOP.
Το συγκρότημα τηλεφωνικής εξυπηρέτησης που περιλαμβάνει τις υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας πληροφοριών 11888 ,το κέντρο βλαβοληψίας 121 καθώς και το κέντρο τηλεφωνικής εξυπηρέτησης 13888 μεταφέρονται στο νέο διοικητικό μέγαρο του ΟΤΕ ,στου Ταραμπούρα και θα λειτουργήσουν κανονικά την Δευτέρα 25 Ιουλίου.
Το κτήριο αυτό ηταν και θα είναι το σύμβολο του ΟΤΕ στην πόλη μας ,εκεί γράφτηκαν οι μεγάλες πρωτιές του οργανισμού όπως η λειτουργία του πρώτου πνευματικού ταχυδρομείου το 1958(εντός του κτηρίου),η πρώτη αυτοματοποίηση του υπεραστικού κέντρου το 1965 ,η εγκατάσταση και λειτουργία του φερεσυχνικού συστήματος V10800 το 1980 ,η εγκατάσταση του πρώτου στην Ελλάδα ηλεκτρονικού τηλετυπικού κέντρου NEDIX το 1979 ,από εκεί άρχισαν οι πρώτες ζωντανές τηλεοπτικές μεταδόσεις της ΕΡΤ ,εκεί εγκαταστάθηκε το κέντρο νέων υπηρεσιών HELLASPAC ,και λειτούργησε το πρώτο πληροφοριακό κέντρο με χρήση υπολογιστών ,εκεί ,εκεί ,εκεί ...μόνο πρωτιές .
Στο κτήριο της Γούναρη είχε εργαστεί σχεδόν το σύνολο του προσωπικού μέχρι το 1975 περίπου και η ζωή πολλών συναδέλφων συνδέονται με αυτό γιατί εκεί πέρασαν πολλά χρόνια της σταδιοδρομίας τους,πολλοί δε εκεί συνέδεσαν και την ζωή τους με συναδέλφους ,ερωτεύτηκαν και παντρεύτηκαν . Τρεις γενιές εργαζομένων σε ένα κτήριο με τις καλλίτερες αναμνήσεις χαραγμένες στο μυαλό τους θα χουν πάντα σαν σημείο αναφοράς στις συζητήσεις τους το κτήριο ΓΟΥΝΑΡΗ.
Είμαι τυχερός που πέρασα από εκεί συνεργαζόμενος με άξιους βετεράνους συναδέλφους που έβαλαν την σφραγίδα τους στην πορεία του οργανισμού.
Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο μου.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου