Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Ηλεκτρική τηλεγραφία ,σύντομο χρονολόγιο

1836-1900
1836
Ο Ηλεκτρικός Τηλέγραφος εφευρέθηκε στην Αμερική το 1836 από τον Αμερικανό ζωγράφο SAMUEL MORSE (1791-1872).

Ο MORSE γεννήθηκε στο CHARLESTOWN της ΜΑΣΑΧΟΥΣΕΤΗΣ το 1791, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του YALE και θεωρείτε θεμελιωτής και πατέρας της ηλεκτρικής τηλεγραφίας.
Ο MORSE κατάφερε να μεταφέρει μηνύματα κωδικοποιημένα σε σημεία (τελείες και παύλες) τα οποία είτε αναγράφονταν σε ειδική ταινία είτε ακούγονταν ως ήχοι μέσω ακουστικών.


Το πρώτο μήνυμα που στάλθηκε με τον κώδικα MORSE ήταν η φράση της παλαιάς διαθήκης «ΘΑΥΜΑΣΤΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ»

ΣΧΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΟΜΠΟΔΕΚΤΗ MORS

Η πρώτη δημόσια εκμετάλλευση του τηλεγράφου MORSE άρχισε με τα εγκαίνια τηλεγραφικής γραμμής μήκους 60 Χλμ. Μεταξύ WASHINGTON – BALTIMORE στις 24 Μαϊου 1844.

Το Αμερικανικό κογκρέσο για αμοιβή έδωσε στον MORSE το ποσό των 30.000 $

Η αξία του τηλεγράφου έγινε αμέσως αντιληπτή και άρχισε η εκμετάλευσή του εμπορικά και στρατιωτικά. Τρεις παράγοντες συντέλεσαν στην ανάπτυξη του τηλεγράφου:
 Η ανακάλυψη των ιδιοτήτων του ηλεκτρισμού
 Η τεχνολογική δυνατότητα παραγωγής χάλκινων αγωγών μεγάλου μήκους
 Οι ανάγκες των Σιδηροδρόμων που διέθεταν οικονομική δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν εφευρέτες.

Το δημόσιο ενδιαφέρον για το νέο μέσο ενεργοποιήθηκε περισσότερο όταν κάποιοι είδαν το δολοφόνο μιας γυναίκας να επιβιβάζεται σε τρένο και η τηλεγραφική ειδοποίηση οδήγησε στη σύλληψη του στον επόμενο σταθμό.
SAMUEL MORSE

Ο ίδιος ο MORSE ίδρυσε μια μαγνητική τηλεγραφική εταιρεία (όπως την ονόμασε) και οργάνωσε τηλεγραφικές γραμμές σε όλη την Αμερική κάτι που βοήθησε και την εξάπλωση του σιδηροδρόμου. Ο τηλέγραφος είναι το μέσο που έφερε την επανάσταση στις τηλεπικοινωνίες πολύ ταχύτερα και πολύ πιο αξιόπιστο από όλα τα προηγούμενα.

1845
Ο τηλέγραφος άρχισε να εξαπλώνεται ραγδαία σε όλο τον κόσμο.
Η ΓΑΛΛΙΑ εγκαθιστά την πρώτη τηλεγραφική γραμμή MORSE μεταξύ ΠΑΡΙΣΙΟΥ και ΡΟΥΕΝ
Είναι η πρώτη Ευρωπαική χώρα που εγκαινιάζει τηλεγραφεία και συνδέεται ταυτόχρονα με την ΑΓΓΛΙΑ. (ΠΟΡΤΣΜΟΥΘ) .

Ακολουθούν η ΙΡΛΑΝΔΙΑ, η ΣΚΩΤΙΑ (1852) και η ΤΟΥΡΚΙΑ το 1854.

1853
Το 1853 από τον Αυστριακό φυσικό Wilhem Girtl (1804-1883) εφευρέθηκε η Dumplex τεχνική μετάδοσης για την αμφίδρομη μετάδοση δεδομένων καθώς και η χρήση αναμεταδοτών ενίσχυσης σήματος για τηλεγραφική χρήση.
1854
Το 1854 Α Αμερικανός Moses Gerrish Farmer (1820-1893) Παρουσίασε τον Multiplex τηλέγραφο που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ταυτόχρονα σε 6 μεταδόσεις τηλεγραφημάτων.
1865
Σημαντική για την διεθνή συνεργασία στον τομέα των τηλεπικοινωνιών ήταν η ίδρυση της Διεθνούς Τηλεγραφικής Ένωσης (I.T.U.) στις 17 Μαϊου του 1865.
Κατά την διάρκεια της συνόδου των 20 κρατών που ήταν τα ιδρυτικά μέλη, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, υπεγράφη η πρώτη διακρατική συμφωνία για τους κανονισμούς της διεθνούς τηλεγραφίας.
Σε ανάμνηση του γεγονότος ορίσθηκε ως παγκόσμια ημέρα τηλεπικοινωνιών η 17η Μαϊου.


ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΗΜΑ Ι.Τ.U. 1865


ΤΟ ΝΕΟ ΣΗΜΑ ΟΠΩΣ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΕ ΤΟ 1965
Μετάλλιο για τα 100 χρόνια UIT.
1866
Επιτεύχθηκε η τηλεγραφική σύνδεση μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης μετά από πολλές μελέτες ρευμάτων και του βυθού του Ατλαντικού ωκεανού, από τον αμερικανό Curus Field, καθώς επίσης και με την κατασκευή ειδικών καλωδίων αφού είχε ανακαλυφθεί η «Γουταπέρκα» ως μονωτικό. Το καλώδιο ποντίστηκε με την βοήθεια του πιο μεγάλου ατμόπλοιου της εποχής «Μέγας Ανατολικός»

1866

Ο Αμερικανός οδοντίατρος Mahlon Loomis (1826-1886) παρουσιάζει το πρώτο ασύρματο τηλέγραφο και κάνει μετάδοση μεταξύ δύο βουνοκορφών της Virginia καλύπτοντας απόσταση 21 χλμ.
Mahlon Loomis

1900
Στην Ουγγαρία ο ANTONI POLLAK κατορθώνει την απεικόνηση με γράμματα του κώδικα ΜΟΡΣ πάνω σε μία χάρτινη ταινία η οποία ήταν έτοιμη να κολληθεί πάνω στο έντυπο του τηλεγραφήματος.
Η ταχυτηλεγραφία όπως ονομάσθηκε αύξησε σημαντικά την ταχύτητα μετάδοσης και παράδοσης τηλεγραφημάτων, καταργώντας την αποκωδικοποίηση. Με αυτόν τον τρόπο μειώθηκε σημαντικά ο χρόνος επίδοσης του τηλεγραφήματος.

Οι εξελίξεις που ακολούθησαν στον τομέα της Τηλεγραφίας ήταν ραγδαίες.
Εφαρμόστηκε πλήρως η ασύρματη τηλεγραφία.
Κατασκευάστηκαν Τηλεγραφικά κέντρα.
Εφευρέθηκαν τα Τηλέτυπα.
Κατασκευάστηκαν ηλεκτρονικά τηλετυπικά κέντρα.
και  μετά το 1990 η τηλεγραφία αποτελεί ανάμνηση για πολλές χώρες.
Δίκαια όμως ο Αμερικανός συγγραφέας  Tom Standage το 1998 την ονόμασε  Βικτωριανό ίντερνετ.

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP