Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΗΛΕΤΥΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ NEDIX 510 A

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ
Τον Ιούνιο του 1978 άρχισε στην Πάτρα η εγκατάσταση των μηχανημάτων του πρώτου στην Ελλάδα ηλεκτρονικού τηλετυπικού κέντρου NEDIX , στον 3ο όροφο του κτηρίου Γούναρη(στην Αθήνα οι εργασίες άρχισαν τον Αύγουστο του ίδιου έτους).
Το έργο της εγκατάστασης ανέλαβε ο κατασκευαστικός οίκος ΝIPPON ELECTRIC COMPANY (N.E.C.) με την συμμετοχή συναδέλφων , κυρίως από το Αυτόματο τηλετυπικό κέντρο (RFT) που λειτουργούσε από το 1965 στον δεύτερο όροφο και από το 1975 στον τρίτο όροφο.

Στην διάρκεια της εγκατάστασης υπό την επίβλεψη Ιαπώνων τεχνικών εργάστηκαν οι τεχνικοί Θωμόπουλος Βασίλης και Γιώργος Μανίκας .
Στην τελική φάση των δοκιμών και της ενεργοποίησης του κέντρου προστέθηκαν οι Μηχανικοί Κώστας Φαλαγκάρας σαν επικεφαλής της ομάδας παραλαβής ,Βαγγέλης Καλύβας , Ηλίας Κούγιας καθώς και οι τεχνικοί Αλέκος Μπάρλος και Κώστας Αρβανίτης.
Ο Ηλίας Κούγιας μαζί με τον επίσης μηχανικό Μιχάλη Κάνιστρα παρακολούθησαν πολύμηνη εκπαίδευση από την κατασκευάστρια εταιρία στην Ιαπωνία.

Read more...

Δευτέρα 3 Μαΐου 2021

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΚΕΡΜΑΤΑ (TOKEN Η’ JETON Η’ JETTONE )

Τηλεφωνικά κέρματα λέγονται τα ειδικά <<νομίσματα>> που χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων από ειδικά τηλέφωνα που λέγονται κερματοδέκτες και συνήθως βρίσκονταν σε κοινόχρηστους χώρους ,κυρίως μέσα σε τηλεφωνικούς θαλάμους(πλατείες , εστιατόρια ,μικρά καταστήματα κλπ).
Τα πρώτα κερματοτηλεφωνα εμφανίστηκαν το 1885 στο SAINT LOUIS του MISSOURI από την εταιρία PAN Telephone Company και λειτουργούσαν με ειδικό κέρμα.
Η επανάσταση όμως στα τηλεφωνικά κέρματα ήρθε το 1890 από την εταιρεία Sunset Telephone and Telegraph Company της Καλιφόρνιας
Ήταν μια μεταλλική (μπρούντζινη ) μάρκα που στην μια πλευρά είχε το όνομα της εταιρείας και στην άλλη την επιγραφή "Good for One Switch" δηλαδή αξία για μια κλήση.
Μάρκες για τηλέφωνα κυκλοφόρησαν και από άλλες τηλεφωνικές εταιρείες αλλά το πρόβλημα ήταν ότι ενεργοποιούσαν μόνο τηλέφωνα της ίδιας εταιρείας με αποτέλεσμα την πληθώρα κερμάτων για τηλέφωνα ανάλογα την εταιρεία ,την περιοχή και τον ανταγωνισμό.

Οι απάτες έγιναν καθεστώς για την εποχή και οι επιτήδειοι κατασκεύαζαν πλαστές μάρκες για να τηλεφωνούν ανενόχλητα ,έτσι διαπιστώθηκε ότι το 50% των κλήσεων από κοινόχρηστα τηλέφωνα γίνονταν με πλαστά κέρματα.

Το πρόβλημα μεγάλωνε ώσπου το 1907 ο φαρμακοποιός Henry Goetz επινοησε τα κέρματα με τις εγκοπές και στις δυο πλευρές καθώς και κέρματα διαφόρων σχημάτων.
Όλες οι εταιρείες υιοθέτησαν τα κέρματα του GOETZ και μέχρι το 1944 κυριαρχούσαν σε όλο τον κόσμο παραμερίζοντας τα εταιρικά κέρματα χωρίς προδιαγραφές ασφαλείας.
Τα τηλεφωνικά κέρματα κατάργησαν τις διαφορές κάθε αμερικάνικης εταιρείας στην τιμή του τηλεφωνήματος από κοινόχρηστα τηλέφωνα και ο καθένας προμηθευόταν το κοινό κέρμα για χρήση οπουδήποτε.
Όλες οι χώρες αργότερα υιοθέτησαν την χρήση τηλεφωνικών κερμάτων που σε ορισμένες χρησιμοποιούνται ακόμα παρά την είσοδο των τηλεφωνικών καρτών.
Στην χωρά μας τα τηλεφωνικά κέρματα έκαναν την εμφάνιση τους το 1936 στην Αθήνα από την Α.Ε.Τ.Ε. (Ανώνυμος Ελληνική Τηλεφωνική Εταιρεία).
Το κέρμα είχε δυο αυλακώσεις στην κύρια όψη με την επιγραφή ΑΕΤΕ και μια αυλάκωση στην πίσω όψη με την επιγραφή ΤΗΛΕΦ. ΚΕΡΜΑ.
Με το κέρμα αυτό μπορούσες να πραγματοποιήσεις μια αστική τηλεφωνική κλήση απεριόριστης διάρκειας ,υπεραστικές κλήσεις δεν μπορούσαν να γίνουν από κοινόχρηστα τηλέφωνα λόγω του ότι δεν υπήρχε αυτοματοποίηση τηλεφωνικού δικτύου.

Tα κέρματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν μέχρι το 1953 περίπου όπου έκαναν την εμφάνιση τους κέρματα με το όνομα της νέας τηλεφωνικής εταιρείας ΟΤΕ ,που είχε ιδρυθεί τον Οκτώβρη του 1949 .
Τα κέρματα ΟΤΕ χρησιμοποιήθηκαν μέχρι το 1972 περίπου και αποσύρθηκαν λόγω αντικατάστασης των κερματοδεκτών με νομισματοδεκτες που δέχονταν τα κοινά κέρματα που κυκλοφορούσαν ,(αρχικά 1 δραχμή).
Αναλυτικά για τα ελληνικά τηλεφωνικά κέρματα θα αναφερθώ σε ανάρτηση στο Συλλεκτικό Παζάρι.

Read more...

Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

ΤΗΛΕΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ – PAGING

Η ΙΣΤΟΡΙΑ 1986-2009
Η τηλεειδοποίηση είναι μια υπηρεσία που παρέχεται από τις τηλεπικοινωνιακές εταιρίες και αφορά την λήψη ηχητικών και οπτικών σημάτων προκαθορισμένης σημασίας από δέκτη ,του δικτυού τηλεειδοποίησης , ο κάτοχος του οποίου πληροφορείται ότι τον καλεί κάποια τηλεφωνική σύνδεση που αυτός γνωρίζει.
Η υπηρεσία εμφανίστηκε αρχικά το 1956 στο Λονδίνο σαν ειδοποίηση ιατρών εντος ορισμένης περιοχής.

Αρχικά λειτουργούσε σε ΑΜ συχνότητα και αργότερα σε FM.
Ο ΟΤΕ προμηθεύτηκε 1984 σύστημα τηλεειδοποίησης τύπου POCSAG του οίκου NEC Ιαπωνίας γνωστό και σαν SUMITOMO.


Το 1986 εγκαταστάθηκε στην Πάτρα και συγκεκριμένα στο χώρο του φερεσυχνικού κέντρου ένα ικρίωμα district controller του οίκου NEC , από τους τεχνικούς Νίκο Βανδωρο και Λευτέρη Μαρούση που υπηρετούσαν στον Α/Τ Πατρών.

Read more...

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

ΠΑΡΕ ΤΟ ΜΗΔΕΝ...


 Στα αναλογικα κεντρα η κληση καθε αριθμου με τον περιστροφικο δισκο γινοταν σταδιακα ,καθε ψηφιο καταλαμβανε και ενα οργανο του κεντρου ,ολα αυτα μηχανικα και με πολλες επαφες που μετεφεραν τον παλμο προς το τελικο οργανο ωστε να γινει η διασυνδεση....οταν ειχε πραγματοποιηθει ολη η συνδεση πολλες φορες οι επαφες δεν ειχαν τοο καταλληλο βαρος (πιεση) με αποτελασμα να ''παραγετε '' ενα ''παρασιτο'' κατι σαν σπινθηρας θα λεγαμε που γινετε πιο κατανοητο ...με την επιλογη του 0 ειχαμε την αποστολη παλμων μεσα απο το δημιουργημενο κυκλωμα ομιλιας (που περιλάμβανε τα οργανα και τις δεκαδες επαφες) με αποτελεσμα οι παλμοι αυτοι συνηθως να διορθωνουν την οποια κακη επαφη και να σταματουν το ''βρασιμο''....τα παραπανω περα απ'οτι διαδασκονταν στις σχολες του ΟΤΕ σαν εμπειρια των παλαιοτερων το διαπιστωσαμε και υπηρετουντες στα τηλεφωνικα κεντρα.....αυτα.


Read more...

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP