Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022

Στον επόμενο τόνο η ώρα θα είναι . . . .η ιστορια του...

Η ιστορία του πρώτου αριθμού ηχογραφημένης πληροφορίας . . . . 14  Μετά την ανάληψη των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών από την νεοσύστατη ΑΕΤΕ την 1/8/1931 στην χώρα μας άρχισε αμέσως ο εκσυγχρονισμός και οι κατασκευή νέων αυτομάτων τηλεφωνικών κέντρων.
Στα πλαίσια των νέων υπηρεσιών που αναπτύχθηκαν ήταν και η ακριβής ώρα από ρολόι με δυνατότητα δια μέσω φωτοηλεκτρικών στοιχείων αποδόσεως φωνής.
Η υπηρεσία παρέχονταν με την κλήση του αριθμού 14 , από το 1936 περίπου και ήταν η πρώτη ηχογραφημένη υπηρεσία εξυπηρέτησης συνδρομητών μόνο για τους κατοίκους των Αθηνών - Πειραιώς και περιχώρων.
Το 1956 ο ΟΤΕ αποφάσισε την παροχή της υπηρεσίας σε όλα τα αυτόματα αστικά κέντρα της χώρας και την αντικατάσταση του συστήματος μετάδοσης , προσέφυγε δε στην Ελληνική Ραδιοφωνία αναζητώντας την φωνή που θα αντικαθιστούσε την παλιά στην αναγγελία της ώρας .













Μετά από τα σχετικά δοκιμαστικά με διαφορές εκφωνήτριες ,επιλέχτηκε η κ.Πιπίτσα Παϊσίου η οποία έκανε και την πρώτη ηχογράφηση του γνωστού …στον επόμενο τόνο η ώρα θα είναι …..Η μαγνητοφώνηση της ώρας στάλθηκε στην Γαλλία για να αποτυπωθεί σε ειδικό τύμπανο το όποιο διαβαζόταν από την συσκευή τηλεφωνικής αναγγελίας της ώρας.














Συσκευή τηλεφωνικής αναγγελίας ώρας (Ωρολέκτης)SIEMENS του 1936 ,από το μουσείο του ΟΤΕ.
Η αλλαγή της τεχνολογίας άλλαξε και τον τρόπο μετάδοσης του ηχογραφημένου μηνύματος και μαζί άλλαξε και το αρχικό μήνυμα που είχε ηχογράφηση η κ.Παϊσίου.
Το 1971 μια άλλη εκφωνήτρια της ΕΡΤ , πλέον ,ηχογράφησε ξανά την αναγγελία ,ήταν η κ. Ιφιγένεια Ξένου.
Το 1974 ο αριθμός άλλαξε και έγινε 141 ,παρέμεινε δε πολύ δημοφιλής ιδιαίτερα τις μέρες αλλαγής θερινής -χειμερινής ώρας που τότε καθιερώθηκε και στην Ελλάδα.
Τα χρόνια πέρασαν οι τηλεπικοινωνίες αναπτύχθηκαν και οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έκαναν την εμφάνιση τους σαν αναγκαίο κακό.
Η αναπροσαρμογή της αριθμοδότησης όλων των πληροφοριοδοτικών αριθμών παρέσυρε και το 141 που από 22/8/2007 βγήκε σε σύνταξη (χωρίς εθελούσια ) παραχωρώντας την θέση του στο 14844 .

Τώρα γιατί ο ΟΤΕ δεν ζήτησε το 14814 είναι μια άλλη ιστορία και ας την παραλείψουμε.
Ελπίζω στον επόμενο τόνο η ώρα να είναι πάντα ΟΤΕ μιας και είναι η πιο σταθερή μας σχέση.








  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP