Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

James Watt (1736 - 1819)

Γεννήθηκε στη Γλασκώβη της Σκωτίας. Αν και οι ατμομηχανές ήταν ήδη γνωστές από την αρχή του 18ου αιώνα, ο Βατ κατάφερε να κατασκευάσει μία βελτιωμένη ατμομηχανή, η οποία παρείχε με χαμηλό κόστος σταθερή ισχύ.
Αρχικά εκπαιδεύτηκε ο Βατ ως λεπτομηχανικός και είχε στα χρόνια 1757-1766 ένα δικό του εργαστήριο για κατασκευή οργάνων μετρήσεως. Στη συνέχεια εργάστηκε ως τοπογράφος. Το 1775 ίδρυσε μαζί με τον επιχειρηματία Boulton το εργοστάσιο κατασκευής ατμομηχανών «Boulton & Watt» στο Μπέρμινγκχαμ και άρχισε το 1778 να τελειοποιεί την ατμομηχανή του χαμηλής πιέσεως, της οποίας την ευρεσιτεχνία είχε από το 1769. Ανέπτυξε την ατμομηχανή διπλής δράσης, στην οποία ο ατμός επενεργεί εναλλάξ και στις δύο κατευθύνσεις της κίνησης του εμβόλου. Τη διαμήκη αξονική κίνηση μετέφερε μέσω ενός μηχανισμού μοχλών και ένα πλανητικό συμπλέκτη σε ένα στρόφαλο, για τον έλεγχο στροφών του οποίου χρησιμοποίησε ένα φυγοκεντρικό ρυθμιστή.
Με την ατμομηχανή πολύπλευρης χρήσης του Βατ που ετοιμάστηκε το 1782, άρχισε η νικηφόρα πορεία του ατμού και την ανατροπή των συνθηκών στη βιομηχανία και στις μεταφορές. Όσοι δεν πρόλαβαν ή δεν κατάλαβαν να προσαρμοστούν, εξαφανίστηκαν από τις διαδικασίες παραγωγής και τη ναυσιπλοΐα. Λέγεται ότι, όταν παρουσιάστηκε στον Ναπολέοντα από μηχανικούς ένα σχέδιο για πλοία με ατμοκίνηση, το περιεργάστηκε ο στρατηγός δύσπιστος και ρώτησε: «Πού είναι τα πανιά;» 


 







 

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP