Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

ΛΑΜΠΕΣ ΠΥΡΑΚΤΩΣΕΩΣ.........ΤΕΛΟΣ


Μετά από 120 χρόνια αδιάλειπτης υπηρεσίας στους καταναλωτές, η παραδοσιακή λάμπα πυρακτώσεως αποσύρεται σταδιακά στην Ευρώπη και αντικαθίσταται από εναλλακτικές λάμπες υψηλής ενεργειακής απόδοσης που ενδέχεται να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση έως και 50 ευρώ ετησίως για το μέσο νοικοκυριό.
Από την Τρίτη, η παραγωγή και οι εισαγωγές των συμβατικών, διαφανών λαμπών ισχύος 100 watt, θα απαγορευθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα καταστήματα να έχουν τη δυνατότητα να διαθέτουν μόνον τα αποθέματά τους.
Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, οι χαμηλότερης ισχύος λάμπες πυρακτώσεως θα αποσυρθούν σταδιακά για να αντικατασταθούν από λάμπες αλογόνου, φθορισμού και διόδους εκπομπής φωτός (LED).
Δοκιμάζεται με επιτυχία από τον Τόμας Έντισον ο πρώτος ηλεκτρικός λαμπτήρας πυράκτωσης (διήρκεσε 13½ ώρες προτού σβήσει).Ο Τόμας Εντισον έβαλε τη λάμπα πυρακτώσεως για πρώτη φορά στο εμπόριο το 1879. Η ενεργειακή της απόδοση είναι ιδιαίτερα χαμηλή, καθώς το 90% της ενέργειας που καταναλώνει μετατρέπεται σε θερμότητα, ενώ η μέση διάρκεια ζωής της είναι ένας χρόνος.Περιλαμβάνει ένα λεπτό μεταλλικό νήμα, από βαρύ, δύστηκτο μέταλλο, συνήθως βολφράμιο, τυλιγμένο σε σπείρες. Αυτό φέρεται από τις άκρες του συγκολλημένο σε δύο παχύτερα σύρματα από όπου εφαρμόζεται η ηλεκτρική τάση η οποία θέτει τα ηλεκτρικά φορτία σε κίνηση η οποία εξαναγκάζει το νήμα να φωτοβολεί από τη θέρμανσή του. Όταν το μήκος του νήματος είναι μεγαλύτερο των 2 cm τότε αυτό συγκρατείται και ενδιάμεσα από μη ηλεκτροφόρα σύρματα σε ακτινική διάταξη. Η κατασκευή αυτή περικλείεται σε γυάλινη σφαιρική ή ελλειπτική φύσιγγα χαμηλής πίεσης αερίου.

Η φύσιγγα αυτή σε λαμπτήρες μικρής ισχύος είναι αερόκενη, ή σε λαμπτήρες μεγάλης ισχύος περιέχει αδρανές αέριο, συνήθως άζωτο . Ο λαμπτήρας μπορεί να διαθέτει βιδωτή επαφή που συνδέεται με τον έναν πόλο και μια επαφή στην βάση που συνδέεται με τον άλλο πόλο.
Άντε φυλάξτε καμιά λάμπα για συλλεκτική.

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP