Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023

ΓΡΑΜΜΟΦΩΝΟ

ΓραμμόφωνοΕίναι η συσκευή που αναπαράγει τους ήχους που είναι αποτυπωμένοι πάνω σε πλαστικούς δίσκους με μορφή γραμμής. Το γραμμόφωνο λέγεται και φωνογράφος, αν και στην πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα.
Η αναπαραγωγή των ήχων είναι ένα σημαντικό επίτευγμα της επιστήμης του 19ου αιώνα και για πρώτη φορά απασχόλησε τον Έντισον. Το 1877 ο Αμερικανός αυτός επιστήμονας κατόρθωσε να αναπαραγάγει ήχους με μια συσκευή που αποτελούνταν από ένα στρεφόμενο κύλινδρο που ήταν σκεπασμένος με ένα στρώμα κεριού, επάνω στον οποίο καταγραφόταν η φωνή και από μια βελόνη στηριγμένη στο κέντρο λεπτού μεταλλικού διαφράγματος που αποτελούσε τον πυθμένα αρκετά μεγάλου χωνιού.
Για να χαραχτούν οι ήχοι, μιλούσε κάποιος μπροστά στο χωνί, το διάφραγμα δονούνταν και μετέδιδε τις παλμικές κινήσεις στη βελόνα που χάραζε μια συνεχή γραμμή στο στρώμα του κεριού, που βρισκόταν γύρω από τον περιστρεφόμενο και μετατοπιζόμενο κύλινδρο.
Η γραμμή που χαρασσόταν ήταν διαφορετικού βάθους, ανάλογα με την ένταση, το ύψος, και τη χροιά της φωνής. Για να αναπαραχθούν οι ήχοι, ο κύλινδρος φερόταν μπροστά από άλλο διάφραγμα με παρόμοια βελόνα, που παρακολουθούσε το ίδιο αυλάκι και μετέδιδε τις ίδιες παλμικές κινήσεις στο διάφραγμα που παρήγαγε την ίδια φωνή.
Σήμερα ο κύλινδρος αυτός παραχώρησε τη θέση του στις πλάκες.

Τα κυριότερα εξαρτήματα του γραμμοφώνου είναι:
ο κινητήρας περιστροφής του δίσκου. Παλιότερα ήταν σαν ελατήριο ρολογιού.
είναι ηλεκτροκίνητος κι έχει αυτόματο ρυθμιστή ταχύτητας, δείκτη ταχύτητας κι αυτόματο διακόπτη,
το διάφραγμα. Είναι από μίκα ή από μέταλλο. Φράζει ολότελα έναν κυλινδρικό θάλαμο, σαν του ακουστικού του τηλεφώνου. Στο κέντρο του θαλάμου υπάρχει θέση για τη βελόνα (ακίδα),
η συσκευή "ισχυροποίησης" (μεγάφωνο).Βρίσκεται μέσα στο κουτί μαζί με τα άλλα εξαρτήματα. Το γνωστό χωνί καταργήθηκε. Το πικ - απ είναι τύπος γραμμοφώνου με κινητήρα περιστροφής και διάφραγμα. Στα μαγνητόφωνα η αποτύπωση και η αναπαραγωγή των ήχων γίνεται με τη βοήθεια πλαστικής ταινίας. Όλοι οι δίσκοι σήμερα γίνονται από συνθετική βινυλική ρητίνη. Οι δίσκοι κατασκευάζονται με μεγάλη πίεση (100 τόνων) της παραπάνω ουσίας επάνω σε μήτρα μεταλλική, που την παίρνουν από μια αρχική κέρινη πλάκα με τη γαλβανοπλαστική μέθοδο.
Αυτά που αναφέραμε είναι για την Ιστορία και μόνο μια και σήμερα σχεδόν όλη η μουσική που ακούμε είναι από δίσκους CD που η συσκευή ανάγνωσης είναι το LASER και η όλη διαδικασία είναι ψηφιακή ανάγνωση του δίσκου, μετατροπή σε αναλογική μορφή, ενίσχυση και τέλος μετάδοση από τα ηχεία.

Από την Live-Pedia.gr

Φώτο κυλίνδρων από την συλλογή μου.

Read more...

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022

Στον επόμενο τόνο η ώρα θα είναι . . . .η ιστορια του...

Η ιστορία του πρώτου αριθμού ηχογραφημένης πληροφορίας . . . . 14  Μετά την ανάληψη των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών από την νεοσύστατη ΑΕΤΕ την 1/8/1931 στην χώρα μας άρχισε αμέσως ο εκσυγχρονισμός και οι κατασκευή νέων αυτομάτων τηλεφωνικών κέντρων.
Στα πλαίσια των νέων υπηρεσιών που αναπτύχθηκαν ήταν και η ακριβής ώρα από ρολόι με δυνατότητα δια μέσω φωτοηλεκτρικών στοιχείων αποδόσεως φωνής.
Η υπηρεσία παρέχονταν με την κλήση του αριθμού 14 , από το 1936 περίπου και ήταν η πρώτη ηχογραφημένη υπηρεσία εξυπηρέτησης συνδρομητών μόνο για τους κατοίκους των Αθηνών - Πειραιώς και περιχώρων.
Το 1956 ο ΟΤΕ αποφάσισε την παροχή της υπηρεσίας σε όλα τα αυτόματα αστικά κέντρα της χώρας και την αντικατάσταση του συστήματος μετάδοσης , προσέφυγε δε στην Ελληνική Ραδιοφωνία αναζητώντας την φωνή που θα αντικαθιστούσε την παλιά στην αναγγελία της ώρας .













Μετά από τα σχετικά δοκιμαστικά με διαφορές εκφωνήτριες ,επιλέχτηκε η κ.Πιπίτσα Παϊσίου η οποία έκανε και την πρώτη ηχογράφηση του γνωστού …στον επόμενο τόνο η ώρα θα είναι …..Η μαγνητοφώνηση της ώρας στάλθηκε στην Γαλλία για να αποτυπωθεί σε ειδικό τύμπανο το όποιο διαβαζόταν από την συσκευή τηλεφωνικής αναγγελίας της ώρας.














Συσκευή τηλεφωνικής αναγγελίας ώρας (Ωρολέκτης)SIEMENS του 1936 ,από το μουσείο του ΟΤΕ.
Η αλλαγή της τεχνολογίας άλλαξε και τον τρόπο μετάδοσης του ηχογραφημένου μηνύματος και μαζί άλλαξε και το αρχικό μήνυμα που είχε ηχογράφηση η κ.Παϊσίου.
Το 1971 μια άλλη εκφωνήτρια της ΕΡΤ , πλέον ,ηχογράφησε ξανά την αναγγελία ,ήταν η κ. Ιφιγένεια Ξένου.
Το 1974 ο αριθμός άλλαξε και έγινε 141 ,παρέμεινε δε πολύ δημοφιλής ιδιαίτερα τις μέρες αλλαγής θερινής -χειμερινής ώρας που τότε καθιερώθηκε και στην Ελλάδα.
Τα χρόνια πέρασαν οι τηλεπικοινωνίες αναπτύχθηκαν και οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έκαναν την εμφάνιση τους σαν αναγκαίο κακό.
Η αναπροσαρμογή της αριθμοδότησης όλων των πληροφοριοδοτικών αριθμών παρέσυρε και το 141 που από 22/8/2007 βγήκε σε σύνταξη (χωρίς εθελούσια ) παραχωρώντας την θέση του στο 14844 .

Τώρα γιατί ο ΟΤΕ δεν ζήτησε το 14814 είναι μια άλλη ιστορία και ας την παραλείψουμε.
Ελπίζω στον επόμενο τόνο η ώρα να είναι πάντα ΟΤΕ μιας και είναι η πιο σταθερή μας σχέση.








Read more...

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΗΛΕΤΥΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ NEDIX 510 A

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ
Τον Ιούνιο του 1978 άρχισε στην Πάτρα η εγκατάσταση των μηχανημάτων του πρώτου στην Ελλάδα ηλεκτρονικού τηλετυπικού κέντρου NEDIX , στον 3ο όροφο του κτηρίου Γούναρη(στην Αθήνα οι εργασίες άρχισαν τον Αύγουστο του ίδιου έτους).
Το έργο της εγκατάστασης ανέλαβε ο κατασκευαστικός οίκος ΝIPPON ELECTRIC COMPANY (N.E.C.) με την συμμετοχή συναδέλφων , κυρίως από το Αυτόματο τηλετυπικό κέντρο (RFT) που λειτουργούσε από το 1965 στον δεύτερο όροφο και από το 1975 στον τρίτο όροφο.

Στην διάρκεια της εγκατάστασης υπό την επίβλεψη Ιαπώνων τεχνικών εργάστηκαν οι τεχνικοί Θωμόπουλος Βασίλης και Γιώργος Μανίκας .
Στην τελική φάση των δοκιμών και της ενεργοποίησης του κέντρου προστέθηκαν οι Μηχανικοί Κώστας Φαλαγκάρας σαν επικεφαλής της ομάδας παραλαβής ,Βαγγέλης Καλύβας , Ηλίας Κούγιας καθώς και οι τεχνικοί Αλέκος Μπάρλος και Κώστας Αρβανίτης.
Ο Ηλίας Κούγιας μαζί με τον επίσης μηχανικό Μιχάλη Κάνιστρα παρακολούθησαν πολύμηνη εκπαίδευση από την κατασκευάστρια εταιρία στην Ιαπωνία.

Read more...

Δευτέρα 3 Μαΐου 2021

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΚΕΡΜΑΤΑ (TOKEN Η’ JETON Η’ JETTONE )

Τηλεφωνικά κέρματα λέγονται τα ειδικά <<νομίσματα>> που χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων από ειδικά τηλέφωνα που λέγονται κερματοδέκτες και συνήθως βρίσκονταν σε κοινόχρηστους χώρους ,κυρίως μέσα σε τηλεφωνικούς θαλάμους(πλατείες , εστιατόρια ,μικρά καταστήματα κλπ).
Τα πρώτα κερματοτηλεφωνα εμφανίστηκαν το 1885 στο SAINT LOUIS του MISSOURI από την εταιρία PAN Telephone Company και λειτουργούσαν με ειδικό κέρμα.
Η επανάσταση όμως στα τηλεφωνικά κέρματα ήρθε το 1890 από την εταιρεία Sunset Telephone and Telegraph Company της Καλιφόρνιας
Ήταν μια μεταλλική (μπρούντζινη ) μάρκα που στην μια πλευρά είχε το όνομα της εταιρείας και στην άλλη την επιγραφή "Good for One Switch" δηλαδή αξία για μια κλήση.
Μάρκες για τηλέφωνα κυκλοφόρησαν και από άλλες τηλεφωνικές εταιρείες αλλά το πρόβλημα ήταν ότι ενεργοποιούσαν μόνο τηλέφωνα της ίδιας εταιρείας με αποτέλεσμα την πληθώρα κερμάτων για τηλέφωνα ανάλογα την εταιρεία ,την περιοχή και τον ανταγωνισμό.

Οι απάτες έγιναν καθεστώς για την εποχή και οι επιτήδειοι κατασκεύαζαν πλαστές μάρκες για να τηλεφωνούν ανενόχλητα ,έτσι διαπιστώθηκε ότι το 50% των κλήσεων από κοινόχρηστα τηλέφωνα γίνονταν με πλαστά κέρματα.

Το πρόβλημα μεγάλωνε ώσπου το 1907 ο φαρμακοποιός Henry Goetz επινοησε τα κέρματα με τις εγκοπές και στις δυο πλευρές καθώς και κέρματα διαφόρων σχημάτων.
Όλες οι εταιρείες υιοθέτησαν τα κέρματα του GOETZ και μέχρι το 1944 κυριαρχούσαν σε όλο τον κόσμο παραμερίζοντας τα εταιρικά κέρματα χωρίς προδιαγραφές ασφαλείας.
Τα τηλεφωνικά κέρματα κατάργησαν τις διαφορές κάθε αμερικάνικης εταιρείας στην τιμή του τηλεφωνήματος από κοινόχρηστα τηλέφωνα και ο καθένας προμηθευόταν το κοινό κέρμα για χρήση οπουδήποτε.
Όλες οι χώρες αργότερα υιοθέτησαν την χρήση τηλεφωνικών κερμάτων που σε ορισμένες χρησιμοποιούνται ακόμα παρά την είσοδο των τηλεφωνικών καρτών.
Στην χωρά μας τα τηλεφωνικά κέρματα έκαναν την εμφάνιση τους το 1936 στην Αθήνα από την Α.Ε.Τ.Ε. (Ανώνυμος Ελληνική Τηλεφωνική Εταιρεία).
Το κέρμα είχε δυο αυλακώσεις στην κύρια όψη με την επιγραφή ΑΕΤΕ και μια αυλάκωση στην πίσω όψη με την επιγραφή ΤΗΛΕΦ. ΚΕΡΜΑ.
Με το κέρμα αυτό μπορούσες να πραγματοποιήσεις μια αστική τηλεφωνική κλήση απεριόριστης διάρκειας ,υπεραστικές κλήσεις δεν μπορούσαν να γίνουν από κοινόχρηστα τηλέφωνα λόγω του ότι δεν υπήρχε αυτοματοποίηση τηλεφωνικού δικτύου.

Tα κέρματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν μέχρι το 1953 περίπου όπου έκαναν την εμφάνιση τους κέρματα με το όνομα της νέας τηλεφωνικής εταιρείας ΟΤΕ ,που είχε ιδρυθεί τον Οκτώβρη του 1949 .
Τα κέρματα ΟΤΕ χρησιμοποιήθηκαν μέχρι το 1972 περίπου και αποσύρθηκαν λόγω αντικατάστασης των κερματοδεκτών με νομισματοδεκτες που δέχονταν τα κοινά κέρματα που κυκλοφορούσαν ,(αρχικά 1 δραχμή).
Αναλυτικά για τα ελληνικά τηλεφωνικά κέρματα θα αναφερθώ σε ανάρτηση στο Συλλεκτικό Παζάρι.

Read more...

Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

ΤΗΛΕΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ – PAGING

Η ΙΣΤΟΡΙΑ 1986-2009
Η τηλεειδοποίηση είναι μια υπηρεσία που παρέχεται από τις τηλεπικοινωνιακές εταιρίες και αφορά την λήψη ηχητικών και οπτικών σημάτων προκαθορισμένης σημασίας από δέκτη ,του δικτυού τηλεειδοποίησης , ο κάτοχος του οποίου πληροφορείται ότι τον καλεί κάποια τηλεφωνική σύνδεση που αυτός γνωρίζει.
Η υπηρεσία εμφανίστηκε αρχικά το 1956 στο Λονδίνο σαν ειδοποίηση ιατρών εντος ορισμένης περιοχής.

Αρχικά λειτουργούσε σε ΑΜ συχνότητα και αργότερα σε FM.
Ο ΟΤΕ προμηθεύτηκε 1984 σύστημα τηλεειδοποίησης τύπου POCSAG του οίκου NEC Ιαπωνίας γνωστό και σαν SUMITOMO.


Το 1986 εγκαταστάθηκε στην Πάτρα και συγκεκριμένα στο χώρο του φερεσυχνικού κέντρου ένα ικρίωμα district controller του οίκου NEC , από τους τεχνικούς Νίκο Βανδωρο και Λευτέρη Μαρούση που υπηρετούσαν στον Α/Τ Πατρών.

Read more...

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP