Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Johannes Gutenberg (1394/99 - 1468)

Το όνομά του ήταν Johannes Genfleisch zur Laden και είχε το προσωνύμιο Gutenberg (Γουτεμβέργιος). Για τη ζωή του είναι ελάχιστα πράγματα γνωστά. Γεννήθηκε στο Μάιντς, (Μαγεντία) το οποίο εγκατέλειψε πριν από το 1430. Μεταξύ 1434 και 1444 ήταν μαθητευόμενος στο επάγγελμα του χρυσοχόου στο Στρασβούργο και από το 1448 βρίσκεται πάλι στο Μάιντς. Το 1450 συνεταιρίστηκε με τον Johann Fust, από τον οποίο δανείστηκε 1550 Gulden με ενέχυρο τα μηχανήματα και εργαλεία του.
Ήδη εκείνη την εποχή πρέπει να είχε αναπτύξει ο Γουτεμβέργιος την τεχνική για κατασκευή σε πρέσες με χαλύβδινα κοπίδια μεμονωμένων χαρακτήρων από ένα κράμα μολύβδου, κασίτερου και αντιμόνιου και χρήση τους στις τυπογραφικές εργασίες. Η τελική επιτυχία για την αξιοποίηση της εφευρέσεώς του πρέπει να προέκυψε το αργότερο το 1456 με μία Βίβλο στα λατινικά. Ήδη αυτό το πρώτο τυπογραφικό προϊόν του Γουτεμβέργιου αποτελεί μία αισθητικά άριστη τυπογραφική εργασία.
Μετά από αντιδικίες, διαχώρισαν τις δραστηριότητές τους ο Γουτεμβέργιος με τον Fust το 1455, ο οποίος μάλιστα διεκδικούσε για λογαριασμό του την εφεύρεση, αφού αυτή είχε πραγματοποιηθεί με δικά του χρήματα. Τελικά ο Γουτεμβέργιος ήρθε το 1458 σε οικονομικές δυσκολίες, από τις οποίες τον γλύτωσε η δημοτική αρχή του Μάιντς που τον βοήθησε να φτιάξει καινούργιο τυπογραφείο.
Υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι η τυπογραφία ξεκίνησε από την Ολλανδία, όπου ο Laurens Costner (Κόστνερ) δημιούργησε ξύλινα και στη συνέχεια μεταλλικά στοιχεία για την εκτύπωση σελίδων και βιβλίων. Εκεί φαίνεται να είχε μαθητεύσει ο Γκούτενμπεργκ, ο οποίος μετέφερε την τεχνογνωσία στο Mainz και ανέδειξε την τεχνική της τυπογραφίας. Όμως, δεν φαίνεται να υπέπεσε στην αντίληψη του κόσμου εκείνης της εποχής η δραστηριότητα του Κόστνερ, ίσως επειδή το εργαστήριό του δεν δημιούργησε σημαντικά τυπογραφικά έργα που να εντυπωσίαζαν με την ποιότητά τους σε σύγκριση με τα χειρόγραφα. Μια άλλη εκδόχη ότι εφευρέτης της τυπογραφίας ήταν ο Γάλλος Nicolas Jenson (Ζανσόν) καταρρίπτεται από το γεγονός ότι, όταν έφτασε ο Ζανσόν στη Βενετία για να εκπαιδευτεί στη νέα αυτή τεχνική, ο Γκούτενμπεργκ είχε ήδη θέσει σε κυκλοφορία αξιόλογα τυπογραφικά έργα.


Μετά από αρχικές αμφιταλαντεύσεις, λόγω πιέσεων των μοναχών και άλλων επαγγελματιών γραφιάδων, η καθολική εκκλησία υιοθέτησε την εφεύρεση της τυπογραφίας, γιατί διέβλεψε ότι με αυτή θα διευκολυνόταν η διάδοση των θρησκευτικών εκδόσεών της. Τα πράγματα ήρθαν όμως διαφορετικά, αφού η νέα αυτή εφεύρεση αξιοποιήθηκε πρωτίστως από τον Λούθηρο και τους συνεργάτες του για διάδοση των μεταρρυθμιστικών κειμένων του.

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP