Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023

ΓΡΑΜΜΟΦΩΝΟ

ΓραμμόφωνοΕίναι η συσκευή που αναπαράγει τους ήχους που είναι αποτυπωμένοι πάνω σε πλαστικούς δίσκους με μορφή γραμμής. Το γραμμόφωνο λέγεται και φωνογράφος, αν και στην πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα.
Η αναπαραγωγή των ήχων είναι ένα σημαντικό επίτευγμα της επιστήμης του 19ου αιώνα και για πρώτη φορά απασχόλησε τον Έντισον. Το 1877 ο Αμερικανός αυτός επιστήμονας κατόρθωσε να αναπαραγάγει ήχους με μια συσκευή που αποτελούνταν από ένα στρεφόμενο κύλινδρο που ήταν σκεπασμένος με ένα στρώμα κεριού, επάνω στον οποίο καταγραφόταν η φωνή και από μια βελόνη στηριγμένη στο κέντρο λεπτού μεταλλικού διαφράγματος που αποτελούσε τον πυθμένα αρκετά μεγάλου χωνιού.
Για να χαραχτούν οι ήχοι, μιλούσε κάποιος μπροστά στο χωνί, το διάφραγμα δονούνταν και μετέδιδε τις παλμικές κινήσεις στη βελόνα που χάραζε μια συνεχή γραμμή στο στρώμα του κεριού, που βρισκόταν γύρω από τον περιστρεφόμενο και μετατοπιζόμενο κύλινδρο.
Η γραμμή που χαρασσόταν ήταν διαφορετικού βάθους, ανάλογα με την ένταση, το ύψος, και τη χροιά της φωνής. Για να αναπαραχθούν οι ήχοι, ο κύλινδρος φερόταν μπροστά από άλλο διάφραγμα με παρόμοια βελόνα, που παρακολουθούσε το ίδιο αυλάκι και μετέδιδε τις ίδιες παλμικές κινήσεις στο διάφραγμα που παρήγαγε την ίδια φωνή.
Σήμερα ο κύλινδρος αυτός παραχώρησε τη θέση του στις πλάκες.

Τα κυριότερα εξαρτήματα του γραμμοφώνου είναι:
ο κινητήρας περιστροφής του δίσκου. Παλιότερα ήταν σαν ελατήριο ρολογιού.
είναι ηλεκτροκίνητος κι έχει αυτόματο ρυθμιστή ταχύτητας, δείκτη ταχύτητας κι αυτόματο διακόπτη,
το διάφραγμα. Είναι από μίκα ή από μέταλλο. Φράζει ολότελα έναν κυλινδρικό θάλαμο, σαν του ακουστικού του τηλεφώνου. Στο κέντρο του θαλάμου υπάρχει θέση για τη βελόνα (ακίδα),
η συσκευή "ισχυροποίησης" (μεγάφωνο).Βρίσκεται μέσα στο κουτί μαζί με τα άλλα εξαρτήματα. Το γνωστό χωνί καταργήθηκε. Το πικ - απ είναι τύπος γραμμοφώνου με κινητήρα περιστροφής και διάφραγμα. Στα μαγνητόφωνα η αποτύπωση και η αναπαραγωγή των ήχων γίνεται με τη βοήθεια πλαστικής ταινίας. Όλοι οι δίσκοι σήμερα γίνονται από συνθετική βινυλική ρητίνη. Οι δίσκοι κατασκευάζονται με μεγάλη πίεση (100 τόνων) της παραπάνω ουσίας επάνω σε μήτρα μεταλλική, που την παίρνουν από μια αρχική κέρινη πλάκα με τη γαλβανοπλαστική μέθοδο.
Αυτά που αναφέραμε είναι για την Ιστορία και μόνο μια και σήμερα σχεδόν όλη η μουσική που ακούμε είναι από δίσκους CD που η συσκευή ανάγνωσης είναι το LASER και η όλη διαδικασία είναι ψηφιακή ανάγνωση του δίσκου, μετατροπή σε αναλογική μορφή, ενίσχυση και τέλος μετάδοση από τα ηχεία.

Από την Live-Pedia.gr

Φώτο κυλίνδρων από την συλλογή μου.

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP