Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Charles Augustin de Coulomb (1736-1806)

Γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου 1736 στο Angouleme. Στο Παρίσι επισκέφτηκε το College Mazarin, όπου είχε μια καλή κλασική εκπαίδευση στις γλώσσες και στις φυσικές επιστήμες. Σπούδασε Μαθηματικά και Φυσική στην Ecole du Genie και απεφοίτησε στα τέλη του 1761. Ως λοχαγός-μηχανικός διηύθυνε στη Μαρτινίκα για 9 χρόνια τα οχυρωματικά έργα.
Το έτος 1779 δημοσίευσε ο Coulomb εργασία με τίτλο «Theorie des machines simples», μία ανάλυση για την τριβή στη λειτουργία των μηχανών. Δημοσίευσε επίσης εργασίες για θέματα δομοστατικής, για τη ροπή αδρανείας και την αντοχή υλικών, κατασκεύασε μία ναυτική πυξίδα κ.ά. Οι κυριότερες επιστημονικές εργασίες του αφορούσαν όμως τον Ηλεκτρισμό και το Μαγνητισμό. Ανακάλυψε τους θεμελιώδεις νόμους της Ηλεκτροστατικής και Μαγνητοστατικής (1785). Κατασκεύασε ένα συστροφικό ζυγό για τη μέτρηση των ασθενών δυνάμεων μεταξύ μικρών ηλεκτρικών φορτίων και μεταξύ μαγνητών. Αυτά τα αποτελέσματα τον οδήγησαν στη διατύπωση του νόμου για τη δύναμη μεταξύ φορτίων με το αντίστροφο τετράγωνο της αποστάσεως, ο οποίος αργότερα πέρασε στα βιβλία της Φυσικής ως «νόμος του Coulomb».
Οι εργασίες του στον Ηλεκτρισμό και Μαγνητισμό του απέφεραν αναγνώριση στο στρατό και την προώθησή του στην Ακαδημία Επιστημών. Δημοσίευσε επίσης (1801) εργασίες για τις εσωτερικές τριβές των ρευστών και συμμετείχε ενεργά στον προβληματισμό για ένα σύστημα μέτρων και σταθμών γενικής ισχύος. Το 1802 του ανέθεσε ο Ναπολέων Βοναπάρτης την εποπτεία στο νεοδημιουργούμενο σχολικό και πανεπιστημιακό σύστημα της Γαλλίας. Προς τιμήν του δόθηκε περίπου 80 χρόνια αργότερα το όνομά του στη μονάδα τού ηλεκτρικού φορτίου (κουλόμπ, C). Πέθανε στις 23 Αυγούστου 1806 στο Παρίσι.

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP