Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

TIVADAR PUSKAS


Ο Puskas Τivadar (17 του Σεπτεμβρίου 1844 - Βουδαπέστη, 16 Μαρτίου 1893) ήταν ένας διάσημος Ούγγρος εφευρέτης και ο δημιουργός της «τηλεφωνικής εφημερίδας».
Πήγε στο σχολείο στη Βιέννη, αλλά δεν μπόρεσε να τελειώσει τις μελέτες του στο πολυτεχνικό σχολείο λόγω του θανάτου του πατέρα του.
Το 1877 ταξίδεψε στην Αμερική, όπου πρότεινε την ιδέα μιας τηλεφωνικής εφημερίδας στον Edison.
Αργότερα έγινε αντιπρόσωπος της εταιρείας Edison στην Ευρώπη.
Η κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τηλεφωνική εφημερίδα του προωθήθηκε στη Βουδαπέστη το 1893 και παρείχε τις ειδήσεις και τα προγράμματα πέρα από τις τηλεφωνικές γραμμές.
Ήταν κάτι σαν πρόδρομος του ραδιοφώνου, αλλά ενσύρματα.
Στις αρχικές φάσεις, η τηλεφωνική εφημερίδα χρησιμοποιήθηκε πέρα από το τηλεφωνικό δίκτυο, και οι συνδρομητές μπορούσαν να ζητήσουν κατευθείαν σύνδεση με το κέντρο της εφημερίδας.

«Η ραδιοφωνική αναμετάδοση» άρχισε στις 15 Φεβρουαρίου 1893, με 25 συνδρομητές. Μέσα σε δύο έτη, εντούτοις, η τηλεφωνική εφημερίδα είχε πέντε χιλιάδες συνδρομητές, και χρησιμοποιήθηκε σαν ένα χωριστό τηλεφωνικό σύστημα ειδικά για την τηλεφωνική εφημερίδα.
Οι συνδρομητές είχαν έναν μικρό ξύλινο πίνακα με δύο τηλέφωνα στα σπίτια τους, το ένα για τηλεφωνική επικοινωνία και το άλλο για να ακούν το πρόγραμμα.
Η τηλεφωνική εφημερίδα ένωσε την πραγματικότητα των τηλεπικοινωνιών με την ιδέα της τηλεφωνικής αναμετάδοσης προγράμματος.
Οι ειδήσεις από όλο τον κόσμο ανανεώνονταν συνεχώς, κάθε ώρα, μεταξύ των ειδήσεων περιλαμβάνονταν και οι τιμές των χρηματιστηρίων και προϊόντων, των καιρικών συνθηκών και της τοπικής ώρας.


Αργότερα, υπήρξαν επίσης συναυλίες, όπερα και αποδόσεις θεατρικών έργων που μεταδίδονταν. Ο Tivadar Puskás, εντούτοις, δεν έζησε για να απολαύσει την εφεύρεσή του: πέθανε στην σημαντικότερη στιγμή της ζωής του ως εφευρέτης, σε ηλικίας 49, μόνο ένα μήνα αφότου άρχισε η λειτουργία της τηλεφωνικής εφημερίδας.
Η επιχείρησή του ήταν ένα από τα πρώτα σημαντικά βήματα στον τομέα των μαζικών επικοινωνιών, μαζί με την ανάπτυξη των έντυπων μέσων.
Η τηλεφωνική εφημερίδα λειτούργησε έως το 1925, όταν συγχωνεύθηκε με τις νέες ανερχόμενες εφευρέσεις ραδιοφώνου και υπηρεσίες ραδιοφωνικών αναμεταδόσεων.

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP